الكسكس المغربي -بالتفصيل الممل-
الكسكس باللحم و الخضار
على الطريقة المغربية
مقادير المرق
* 1 كلغ من الكسكس
* 1/2كلغ من اللحم
* كأس شاي زيت
* بصلتان صغيرتان مقطعتان طوليا
* الملح حسب الذوق
* ملعقة صغيرة فلفل أسود (إبزار)
* نصف ملعقة صغيرة كركم
* ملعقة صغيرة زنجبيل (سكين جبير)
* ربع كلغ من الجزر (ينقى ويقطع طوليا ويزال عنه اللب)
*ربع كلغ من اللفت الأبيض أوالأصفر (ينقى ويقطع طوليا)
* ربع كلغ من القرعة الاخضر (الكوسى)
* نصف كلغ من القرعة الحمراء (تنقى وتغسل جيدا)
* نصف كلغ من الفول الأخضر (ادا وجد)
* ربع كلغ من الملفوف (الكرمب)
* حبتان من الطماطم (تغسل وتقطع على الطول)
4 حبات من الطماطم محكوكة(عصير طماطم)
* باقة من القزبر مربوطة بخيط
* الماء الكافي
مقادير الكسكس
1 كيلو من سميد القمح الغليض الممتاز
6 أكواب من الماء البارد
نصف كأس شاي من الزيت
ملح
2 م ك من السمن البلدي(الزبدة مملحة)
طريقة تحضيـــر :
* توضع قطع اللحم والبصل المقطع و الطماطم المقطعة في القدر
(البرمة) ويفرغ الزيت والملح والفلفل الأسود (الابزار) والزعفران
والزنجبيل ويقلى الكل جيدا مع الاستمرار في التحريك،
بعد ذلك يضاف الماء ثم يغلق القدر ويترك ليتغلى المرق .
* يضاف والجزر واللفت والكرمب (الملفوف) والفول وكذلك
باقة القزبر المربوط بخيط والقرعة الحمراء والقرعة
الاخضر و الماء الكافي
و يترك ليتغلى من جديد في هده الاتناء نحضر الكسكس
و دالك بوضع 1 كلغ من السميد في قصعة
ويرش كوب من الماء ويطلق باليدين في خفة لفصل الحبات بعضها عن
بعض و بعد فتله جيدا ليتشرب الماء
نحاول غربلته بالكسكاس مع حكه باليدين حتى ينفصل جيدا و يغربل
* يوضع الكسكس في الكسكاس الذي يوضع بدوره على القدر (البرمة).
بواسطة قفال أو كيس بلاستيكي تقفل جوانب القدر
حتى لا يتسرب البخار من بين الفراغ الموجود بين القدر و الكسكاس.
عندما يصعد البخار بكثافة فوق الكسكس يرفع الكسكاس
من على القدر ويصب الكسكس في قصعة
ويرش 2 كوب من الماء المملح البارد مع فتله بخفة من أجل فصل
الحبات بعضها عن بعض و دهنه بنصف كأس من الزيت .
ثم يرفع من على القدر (البرمة) ويوضع في قصعة
و نضيف في القدر الطماطم المحكوكة و الفلفل الحار
تم يعاد مرة ثالثة الكسكس في الكسكاس لانضاجه مرة ثالثة، وعندما يصعد
البخار الكتيف فوق الكسكس يرفع الكسكاس من فوق القدر (البرمة) و يكون
بدالك قد نضج تماما
تم يصب في قصعة
يدهن بالسمن البلدي حوالي( 2 ملعقة كبيرة ) مع الحرص على فصل حبات الكسكس الواحدة عن الأخرى بخفة وهو لازال ساخناويجوف وسطه.
ثم يسقى بالمرق و توضع فيه قطع اللحم وتغطى بالخضر ويقدم ساخنا.
*يمكن تزين الكسكس بالتفاية وهي عبارة عن البصل معسل مع الزبيب و السكر و القرفة
تعليقات
و على الرغم من تعدد الخطوات إلا انها تبدو سهلة
تسلم ايديكي يا عسولتنا المغربية
طب ياختي ههههههههه
أه هي سهلة جداااااا بس أنا حبيت أحط كل المراحل مصورة علاشان الواحد ياخد فكرة على السميد بيبقى شكلو ازاي في كل المراحل بس هو عموما سهل و بنحضر في وقت وجيز
شكرا يا دعاء على المرور الجميل
yasalam couscous c'est mon plat preferé
tbarkelah 3lik ma3ndi mangoul
bousa
Bonne journée
أولا يسلموا إيديكي وعنيكي على المجهود في وضع الموضوع
طبعا الطريقة بالنسبة لواحدة غلبانة زيي تبدو صعبة لكن مع خبرة ماما أكيد بيتعمل بوقت بسيط
كان نفسي أنفذه حتى لو طلع نص نص في أول مرة لانعدام خبرتي
بس فيه مشكلة
ماعنديش أدوات الطبخ الخاصة بيه
ولو كله توفر أجيب منين كسكاس؟
إذا كان أنا أصلا مش عارفة يعني إيه كسكاس ده يبقى هستخدمه ازاي ( وش بيطلع دخان من ودانه )
المنخل ماشي - القدر اللي شكله يجنن ده ممكن أستبدله بالبريستو ولو إن مش هينفع أكيد
لكن تقوليلي كسكاس - إنتي عايزة تغيظيني
وبعدين تعالي هنا
إيه حكاية المعسل اللي بالسكر والقرفة والزبيب؟
برضه مافيش فايدة فيكي؟
يعني آجيلك المغرب أعضك وآكل كسكسي عند ماما وارجع؟
ههههههههههههههههههه
بصي يا نكهة يا بنتي
خلاصة الكلام أنا فعلا لازم أفكر جديا في القدوم للمغرب
آكل براحتي واشتري كسكاسين تلاته علشان مصر مافيهاش كسكاسات خالص
بحبك إنتي وماما قوييييييييييييييييي
الكسكاس ده هو مع القدر و نا حطا صورت القدر مع الكسكاس هو بالالمنيوم
و تحتجيش المنخل علاشان هو الكسكاس بينفع ينخل الكسكسي
و الاكيد أنو بيتبا ع في مصر بس اسألي هو بيكون مع القدر مش لوحدو علاشان بيكون نفس المقاس علاشان ينفع تحطيه تحطيه فوقو
و المعسل ده لو حبييييتي بس
أنا لما حطيت الجملة دي فكرت فيكي و الله بس كان لازم أحطو معلش تعالي عضيني على رحتك ّأستاهل على المعسل ده
متخفيش الطريقة دي سهلة بس أنا تعمدت أشرح كويس بالصور علشان تخدي فكره أوضح مش علشان تتخضي
عسل كلامكم انتى وشملوله
هو انا الى فهمته يعنى انك بتسوي السميد على البخار الى طالع من اللحمه صح ؟
يعنى ممكن تحطيه فى مصفاه ضيقه شويه ولا ايه ؟؟؟
عارفه كان نفسي اعرف بيتعمل ازاي
شوفي انا هاجرب ورزق ورزقك على الله بس لما اجيب الخامات
ايه ده ده فى كل انوا الخضار
ومش حاطه قرع احمر يا ستى ماليش دعوه مش موجود لسه ما طلعش
هههههههههههههه
و بعدين يسقى بالمرق
احنا في المغرب لازم نحط القرع الاحمر هو في المغرب طول السنة بس لو مش عاوزة طبعا بلاش
ممكن تحطيه في مصفاه لو أمكن و بعدين فوق البخار
و الله لو عملتيه حتجيبي الضربة القاضية
merci pour le passage hbiba lahla ykhetek
J'ai essayé ton gateau aux pommes, mais je sais pas j'ai tout raté, le gâteau n'est pas monté et les pommes sont tombées, hihihi
de toute façon à refaire une autre fois, peut être
j'ai fais une faute, pour le gôut super, on l'a dévoré wakha machi zwin fchkel
Bousa hbiba
peut être que tu as pas bien coupé les pomme
car il faut des tranches fines
incha'allah la prochaine fois
ماشاء الله عليك الكسكس اديالك غزال اوكيشهي
والله من مده فكرت فيه لكن بالنسبة لشخصين ليس مثل تحضيره لكثير من الاشخاص راكي عارفة الجو المغربي لكن هنا بالغربة ليس له طعم
تبارك الله عليك والله يعطيك الصحة والعافيةز ليلة سعيدة بادن الله تعالى
طيب ماتقولوا مصفة
هتروحوا النار لو قلتوا مصفة؟
لازم يعني تخضيني وتخليني أيأس إني أطبخ كسكسي؟
تعرفي يا نكهة أحلى حاجه فيكي إيه؟
إني بعاكسك وبخليكي تضحكي
ببقى فرحانه لفرحك وسعادتك
هسأل بقى بإذن الله في مصر عن العدة بتاعة عم الكسكسي ده
بس لعلمك أنا لو نزلت منطقة شعبية وقلتلهم عايزة كسكاس مش هطلع من هناك أصلا
أستر يارب
Boussa
حيت القصعة خاصها اللمة ياك؟؟؟؟
الله يجمعك مع حبابك في أقرب وقت
بس بقة أنا مخليتش فتفوتة فب الكسكسي مشرحتهاش و مخليته تفصيلة و مصورتهاش الدور بقى عليكي يا روحي
المهم أنا عملت اللي علية و لو مفهمتيش حاجة ممكن أشرحا كمان مرة تانية لحد متفهمي الكسكس على أصولو
بصي بقى مبدئ الكسكس أني السميد بيتعمل بالبخار و المرق بيتعمل لوحدو و بعدين بنسقي الكسكس بالمرق و بس ده أسهل منو مفيييشششششششششش
و الله لطلع عينك لحدي متعمليه
ماهو أنا قلت أحلى حاجه فيكي إني بعاكسك وبضحكك
إنتي صدقتي يابت إني مش فاهمه ؟
الكسكاس يا توته اللي هو حلة البخار عندنا
بتبقى الحلة أو الطنجرة يعني ومعاها المصفاة الخاصة بيها
على طول ظالماني كده وانا غلباااااااانه
بالنسبة لطلوع العين واضح إن مصر والمغرب هيقعوا مع بعض قريب وهنكون أحنا السبب
مواااااااااااااه
و حط صورتو في الصفة الاولى حتتفرسي و الله و تقوم جري للمطبخ و ختكلميني علاشان أسعد و مش حسأل فيكي
اههههههههههههههههههههه
و الله يا صبرني اناكان علينا عمر المغرب و مصر ميزعلو دحنا بنموت فيكم
مووووححححححح
وبعدين أنا مش هعمل الكسكسي إلا لما صبرني تعمله
هجرب فيها هي الأول
نياهااااااااااااااا ( ضحكة شريرة )
bonne nuit
يا شرييييييييييرررررررررررةةةةةةةة
و الله شرك مليان حنية و حب عمري مشفت شر أحلى من كده
ههههههههههههههه
جزاك الله خيرا اختي
ممكن اميلك بغيت نسولك واحد السؤال بارك الله فيك
abouanas042@gmail.com
نفسي أكلوو :(((