24‏/05‏/2009

الكسكس المغربي -بالتفصيل الممل-










الكسكس باللحم و الخضار
 على الطريقة المغربية 




مقادير المرق

* 1 كلغ من الكسكس
* 1/2كلغ من اللحم
* كأس شاي زيت
* بصلتان صغيرتان مقطعتان طوليا
* الملح حسب الذوق
* ملعقة صغيرة فلفل أسود (إبزار)
* نصف ملعقة صغيرة كركم
* ملعقة صغيرة زنجبيل (سكين جبير)
* ربع كلغ من الجزر (ينقى ويقطع طوليا ويزال عنه اللب)
*ربع كلغ من اللفت الأبيض أوالأصفر (ينقى ويقطع طوليا)
* ربع كلغ من القرعة الاخضر (الكوسى)
* نصف كلغ من القرعة الحمراء (تنقى وتغسل جيدا)
* نصف كلغ من الفول الأخضر (ادا وجد)
* ربع كلغ من الملفوف (الكرمب) 
* حبتان من الطماطم (تغسل وتقطع على الطول)
4 حبات من الطماطم محكوكة(عصير طماطم)
* باقة من القزبر مربوطة بخيط
* الماء الكافي 


مقادير الكسكس

1 كيلو من سميد القمح الغليض الممتاز
6 أكواب من الماء البارد
نصف كأس شاي من الزيت
ملح
2 م ك من السمن البلدي(الزبدة مملحة)



طريقة تحضيـــر :


* توضع قطع اللحم والبصل المقطع و الطماطم المقطعة في القدر

 (البرمة) ويفرغ الزيت والملح والفلفل الأسود (الابزار) والزعفران

 والزنجبيل ويقلى الكل جيدا مع الاستمرار في التحريك،

 بعد ذلك يضاف الماء ثم يغلق القدر ويترك ليتغلى المرق  .

* يضاف  والجزر واللفت والكرمب (الملفوف)  والفول وكذلك

 باقة القزبر المربوط بخيط والقرعة الحمراء والقرعة 

الاخضر و الماء الكافي


 و يترك ليتغلى من جديد في هده الاتناء نحضر الكسكس

 و دالك بوضع 1 كلغ من السميد في قصعة


 ويرش كوب  من الماء ويطلق باليدين في خفة لفصل الحبات بعضها عن

 بعض و بعد فتله جيدا ليتشرب الماء

 نحاول غربلته بالكسكاس مع حكه باليدين حتى ينفصل جيدا و يغربل



* يوضع الكسكس في الكسكاس  الذي يوضع بدوره على القدر (البرمة).

 بواسطة قفال أو كيس بلاستيكي تقفل جوانب القدر 

 حتى لا يتسرب البخار من بين الفراغ الموجود بين القدر و الكسكاس.


 عندما يصعد البخار بكثافة فوق الكسكس يرفع الكسكاس 

من على القدر ويصب الكسكس في قصعة


ويرش 2 كوب  من الماء المملح البارد مع فتله بخفة من أجل فصل 

الحبات بعضها عن بعض و دهنه بنصف كأس من الزيت . 

 يعاد وضع الكسكس في الكسكاس تم يرفغ فوق القدر لانضاجه مرة ثانية و دلك

بصعود البخار بكثافة على الكسكس

ثم يرفع من على القدر (البرمة) ويوضع في قصعة 

ويرش بحوالي 3 أكواب  من الماء البارد مع فتله بخفة من أجل
 فصل الحبات عن بعضها البعض،


و نضيف في القدر الطماطم المحكوكة و الفلفل الحار 



تم يعاد مرة ثالثة الكسكس في الكسكاس لانضاجه مرة ثالثة، وعندما يصعد 

البخار الكتيف  فوق الكسكس  يرفع الكسكاس من فوق القدر (البرمة) و يكون 

بدالك قد نضج تماما



 تم يصب في قصعة



 يدهن بالسمن البلدي حوالي( 2 ملعقة كبيرة  ) مع الحرص على فصل حبات الكسكس الواحدة عن الأخرى بخفة وهو لازال ساخناويجوف وسطه. 



 ثم يسقى بالمرق و توضع فيه قطع اللحم وتغطى بالخضر ويقدم ساخنا.

*يمكن تزين الكسكس بالتفاية وهي عبارة عن البصل معسل مع الزبيب و السكر و القرفة








هناك 25 تعليقًا:

دعاء يقول...

أكلة مغربية10% شكرا شكرا شكرا
و على الرغم من تعدد الخطوات إلا انها تبدو سهلة
تسلم ايديكي يا عسولتنا المغربية

دعاء يقول...

100% عفوا

نكهة مغربية يقول...

10بسسسسسسسس؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ظظ
طب ياختي ههههههههه
أه هي سهلة جداااااا بس أنا حبيت أحط كل المراحل مصورة علاشان الواحد ياخد فكرة على السميد بيبقى شكلو ازاي في كل المراحل بس هو عموما سهل و بنحضر في وقت وجيز

شكرا يا دعاء على المرور الجميل

jouhayna يقول...

sabahnour fati
yasalam couscous c'est mon plat preferé
tbarkelah 3lik ma3ndi mangoul
bousa
Bonne journée

ELMASRYA - SHAMLOOLA HANEM يقول...

الله على أكلاتكم المزوقة يا أجمل نكهة

أولا يسلموا إيديكي وعنيكي على المجهود في وضع الموضوع

طبعا الطريقة بالنسبة لواحدة غلبانة زيي تبدو صعبة لكن مع خبرة ماما أكيد بيتعمل بوقت بسيط

كان نفسي أنفذه حتى لو طلع نص نص في أول مرة لانعدام خبرتي

بس فيه مشكلة

ماعنديش أدوات الطبخ الخاصة بيه

ولو كله توفر أجيب منين كسكاس؟

إذا كان أنا أصلا مش عارفة يعني إيه كسكاس ده يبقى هستخدمه ازاي ( وش بيطلع دخان من ودانه )

المنخل ماشي - القدر اللي شكله يجنن ده ممكن أستبدله بالبريستو ولو إن مش هينفع أكيد

لكن تقوليلي كسكاس - إنتي عايزة تغيظيني

وبعدين تعالي هنا

إيه حكاية المعسل اللي بالسكر والقرفة والزبيب؟

برضه مافيش فايدة فيكي؟

يعني آجيلك المغرب أعضك وآكل كسكسي عند ماما وارجع؟

ههههههههههههههههههه

بصي يا نكهة يا بنتي

خلاصة الكلام أنا فعلا لازم أفكر جديا في القدوم للمغرب

آكل براحتي واشتري كسكاسين تلاته علشان مصر مافيهاش كسكاسات خالص

بحبك إنتي وماما قوييييييييييييييييي

نكهة مغربية يقول...

يا شملولة يا مجنيناني
الكسكاس ده هو مع القدر و نا حطا صورت القدر مع الكسكاس هو بالالمنيوم
و تحتجيش المنخل علاشان هو الكسكاس بينفع ينخل الكسكسي
و الاكيد أنو بيتبا ع في مصر بس اسألي هو بيكون مع القدر مش لوحدو علاشان بيكون نفس المقاس علاشان ينفع تحطيه تحطيه فوقو

و المعسل ده لو حبييييتي بس
أنا لما حطيت الجملة دي فكرت فيكي و الله بس كان لازم أحطو معلش تعالي عضيني على رحتك ّأستاهل على المعسل ده

متخفيش الطريقة دي سهلة بس أنا تعمدت أشرح كويس بالصور علشان تخدي فكره أوضح مش علشان تتخضي

نكهة مغربية يقول...

ممكن تحطيه في طبق كبير بدل القصعة ده االحل يعني

صبرني يارب يقول...

هههههههههههههههههههه

عسل كلامكم انتى وشملوله


هو انا الى فهمته يعنى انك بتسوي السميد على البخار الى طالع من اللحمه صح ؟

يعنى ممكن تحطيه فى مصفاه ضيقه شويه ولا ايه ؟؟؟

عارفه كان نفسي اعرف بيتعمل ازاي

شوفي انا هاجرب ورزق ورزقك على الله بس لما اجيب الخامات

ايه ده ده فى كل انوا الخضار

ومش حاطه قرع احمر يا ستى ماليش دعوه مش موجود لسه ما طلعش
هههههههههههههه

نكهة مغربية يقول...

صح يا شطورة ده الطريقة انت فهمتي السميد لازم ينضج بالبخار
و بعدين يسقى بالمرق

احنا في المغرب لازم نحط القرع الاحمر هو في المغرب طول السنة بس لو مش عاوزة طبعا بلاش

ممكن تحطيه في مصفاه لو أمكن و بعدين فوق البخار

و الله لو عملتيه حتجيبي الضربة القاضية

jouhayna يقول...

Salam Fati
merci pour le passage hbiba lahla ykhetek
J'ai essayé ton gateau aux pommes, mais je sais pas j'ai tout raté, le gâteau n'est pas monté et les pommes sont tombées, hihihi
de toute façon à refaire une autre fois, peut être
j'ai fais une faute, pour le gôut super, on l'a dévoré wakha machi zwin fchkel
Bousa hbiba

نكهة مغربية يقول...

touria vraiment dommage c'est un trés bon gâteau je l'ai fais tjr avec les pommes ou bien avec la créme pâtissière

peut être que tu as pas bien coupé les pomme
car il faut des tranches fines
incha'allah la prochaine fois

Yasmina39 يقول...

السلام عليكم ورحمة الله تعالى وبركاته اختي نكهة مغربية

ماشاء الله عليك الكسكس اديالك غزال اوكيشهي
والله من مده فكرت فيه لكن بالنسبة لشخصين ليس مثل تحضيره لكثير من الاشخاص راكي عارفة الجو المغربي لكن هنا بالغربة ليس له طعم

تبارك الله عليك والله يعطيك الصحة والعافيةز ليلة سعيدة بادن الله تعالى

ELMASRYA - SHAMLOOLA HANEM يقول...

يعني أفهم من كده إن الكسكاس ده هو المصفه؟

طيب ماتقولوا مصفة

هتروحوا النار لو قلتوا مصفة؟

لازم يعني تخضيني وتخليني أيأس إني أطبخ كسكسي؟

تعرفي يا نكهة أحلى حاجه فيكي إيه؟

إني بعاكسك وبخليكي تضحكي

ببقى فرحانه لفرحك وسعادتك

هسأل بقى بإذن الله في مصر عن العدة بتاعة عم الكسكسي ده

بس لعلمك أنا لو نزلت منطقة شعبية وقلتلهم عايزة كسكاس مش هطلع من هناك أصلا

أستر يارب

saveur et delice يقول...

humm,c'est un délice,tabark allah allik
Boussa

نكهة مغربية يقول...

ياسمين الله يبارك فيك الحبيبة عندك الحق حتى أنا عندي نفس المشكل حيت عائلة صغيرة حتى تتجمع العائلة عاد تنديروه
حيت القصعة خاصها اللمة ياك؟؟؟؟
الله يجمعك مع حبابك في أقرب وقت

نكهة مغربية يقول...

و مالو يا شملولة متروحي للأحياء الشعبية و الله لطلع عينك زي مبتعمليلي فية
بس بقة أنا مخليتش فتفوتة فب الكسكسي مشرحتهاش و مخليته تفصيلة و مصورتهاش الدور بقى عليكي يا روحي
المهم أنا عملت اللي علية و لو مفهمتيش حاجة ممكن أشرحا كمان مرة تانية لحد متفهمي الكسكس على أصولو
بصي بقى مبدئ الكسكس أني السميد بيتعمل بالبخار و المرق بيتعمل لوحدو و بعدين بنسقي الكسكس بالمرق و بس ده أسهل منو مفيييشششششششششش

و الله لطلع عينك لحدي متعمليه

ELMASRYA - SHAMLOOLA HANEM يقول...

هههههههههههههههههههههههههههههههههه

ماهو أنا قلت أحلى حاجه فيكي إني بعاكسك وبضحكك

إنتي صدقتي يابت إني مش فاهمه ؟

الكسكاس يا توته اللي هو حلة البخار عندنا

بتبقى الحلة أو الطنجرة يعني ومعاها المصفاة الخاصة بيها

على طول ظالماني كده وانا غلباااااااانه

بالنسبة لطلوع العين واضح إن مصر والمغرب هيقعوا مع بعض قريب وهنكون أحنا السبب

مواااااااااااااه

نكهة مغربية يقول...

و الله محد غلبان قدي استني بقة لحد مصبرني تعملو
و حط صورتو في الصفة الاولى حتتفرسي و الله و تقوم جري للمطبخ و ختكلميني علاشان أسعد و مش حسأل فيكي
اههههههههههههههههههههه

و الله يا صبرني اناكان علينا عمر المغرب و مصر ميزعلو دحنا بنموت فيكم
مووووححححححح

ELMASRYA - SHAMLOOLA HANEM يقول...
أزال المؤلف هذا التعليق.
ELMASRYA - SHAMLOOLA HANEM يقول...

مواااااااهين

وبعدين أنا مش هعمل الكسكسي إلا لما صبرني تعمله

هجرب فيها هي الأول
نياهااااااااااااااا ( ضحكة شريرة )

jouhayna يقول...

Je passe te souhaiter une bonne soirée j'espère que tu vas bien
bonne nuit

نكهة مغربية يقول...

على كده لازم نشيل شملولة و نحط حيزبونة
يا شرييييييييييرررررررررررةةةةةةةة
و الله شرك مليان حنية و حب عمري مشفت شر أحلى من كده
ههههههههههههههه

غير معرف يقول...

السلام عليكم

جزاك الله خيرا اختي

ممكن اميلك بغيت نسولك واحد السؤال بارك الله فيك
abouanas042@gmail.com

غير معرف يقول...

الرجاء اخفاء اميلي اختي بوكتم

sara hussien يقول...

شكرا حبيتي علي المجهود..بس اعرف منين انه استوي