16‏/05‏/2009

بسطيلة بالدجاج و اللوز



بسطيلة بالدجاج و اللوز


أكلة مغربية تقليدية بامتياز و رمز من رموز المطبخ المغربي ،

تصلح كثيرا لأن تقدميها كطبق رئيسي خصوصا في المناسبات

السعيدة.. تصنع بالدجاج و اللوز و الورقة نسميها 

في المغرب الورقة, في الجزائر : الديول و في تونس : الملسوقة
 
واقرب شيء لها في دول الخليج والمشرق العربي : عجينة الجلاش 




مقادير المرق

1 دجاج كبيرة الحجم
باقة من البقدونس و القزبرة
4 بصلات مفرومة
فلفل اسود+زنجبيل
2 م ك من العسل أو السكر
الملح+الكركم
م ص من القرفة مدقوقة
قليل من المسكة الحرة مدقوقة
قليل من الزعفران 
قليل من نسيبيسة
1 م ص من الزبدة المملحة
1/2 كاس صغير من الزيت
10 بيضات ضغيرة الحجم أو 8 كبيرة

مقادير اللوز

500غ من اللوز مسلوق و منقى و مقلي في حمام زيت
1 م ك من ماء الزهر
200 غ من السكر
50غ من السكر بودرة

نحتاج الى 10 ورقات كبيرة للف-عجينة الجلاش-أو  
200غ من الزبدة المدابة للدهن

للتزين 

قليل من اللوز أو السكر بودرة و القرفة


الطريقة

*في اناء فوق النار نضع البصل +الباقة المنسمة+الدجاج+البهارات
 و الزيت والزبدة المملحة و الماء الكافي لينضج الدجاج
 و يغطى الاناء و يترك الدجاج لينضج




*عندما ينضج الدجاج يزال من الطنجرة و يترك المرق ليتشرب جيدا
 تم نضيف عليه االبيض المخفوق


 * يترك الكل فوق تار هادئة مع التحريك حتى
 ينضج البيض و يتشرب المرق


*عندما يبرد الدجاج نزيل له العضام و يحتفض باللحم جانبا



*يطحن اللوز مع السكر و القرفة -يترك اللوز خشن لايطحن جيدا-
تم نضيف عليه ماء الزهر و السكر بودرة و يعجن

*تدهن صينية خاصة بالبسطيلة جيدا بالزبدة و تفرش 5 و رقات
 مع دهنها جيدا على هاد الشكل



*تم  نضع فوقها كطبقة أولى الدجاج تم كطبقة تانية البيض مع المرق و في الاخير و كطبقة تالتة نضع اللوز



تم يجمع حواشي الى الداخل تم  تغطى بورقة البسطيلة مع دهنها بالزبدة 

و تصف من جديد الورقات المتبقية وحادة جنب الاخرى

 و تتنى الحواشي من تحت -تغلف جيدا- و تدهن جيدا بالزبدة
 و توضع البسطيلة في الفرن

 حتى تتحمر و تزين باللوز أو السكر بودرة مع القرفة





بسيبيسة=macis

المسكة الحرة=gomme arabique


الزعفران الحر أو شعرة=safran
 

  



هناك 19 تعليقًا:

jouhayna يقول...

je viens te souhaiter un bon dimanche
en attend la recette, bisous
Touria

نكهة مغربية يقول...

merci bcp touria à toi aussi bon dimanche

Yasmina39 يقول...

السلام عليكم ورحمة الله تعالى وبركاته عزيزتي نكهة مغربية
ماشاء الله اللهم بارك البسطيلا اديالك باين عليها دايزها لكلام اتبارك الله عليك

نهايت اسبوع سعيدة بادن الله

Amal يقول...

la pastilla est mon plat marocain préféré, je trouve divin!! merci pour la recette

ELMASRYA - SHAMLOOLA HANEM يقول...

أنا عايزة البسطيلا دي

علمهالي يا نكهة

الجلاش بنعمله عندنا باللحمه المفرومة المعصجه

عايزاه بقى بالدجاج

منتظراكي بس ماتتأخريش علشان مش أجوع

شمس النهار يقول...

ازيك
انا سبت تعليق وسؤال عند الكيكه بالنعناع
ارجوا الرد

ومستنيه الطبق الجديد
بس ياريت لو في اختلاف اسماء للمقادير بسبب اللهجه وضحيه

ربنا يكرمك

نكهة مغربية يقول...

الحبيبة ياسمين الله يبارك فيك
راني حطيت التاااج و لكن للاسف مكملتش الجزء الاخير
انشاء الله المرة الجاية نتوفق أكتر
شكرا ليك على الكلام الطيب و دمتي في رعاية الله

نكهة مغربية يقول...

amal
de rien ma cher
et merci bcp pour tes mots doux

نكهة مغربية يقول...

حاضر يا شملولة الحلوة
من عيني انت تؤمري بس
هي سهلة جدا و مداق هايل بين الدجاج المالح و اللوز الحلو
لازم تجربيها و تدعي لي

نكهة مغربية يقول...

شموستي أنا شفت السؤال و جوبتك
و انشاء الله حوضح المقادير و الطريقة أكتر
تسلمي

jouhayna يقول...

yasalam ma chère
j'adore les pastilla sous toutes ses formes, hihi je suis gourmande
merci hbiba de ce partage tbarkelah 3lik, welah ton blog est un tresor
bon debut de semaine
Touria

نكهة مغربية يقول...

merci bcp cher touria
moi aussi j'aime bcp ton blog
wallah l3adim
tes visites me font toujours plaisir
merci bcp

صبرني يارب يقول...

ايه الشغل الجامد ده

انا باحب على فكره اغير واعمل حاجات جديده

بس مش عارفه هايعملوا فيا ايه هنا
هههههههههههه

بس سكر بودره على الوش ازاي يا نكهه هاجلنا حول فى الاحاسيس كده
هههههههههههههههه

وبعدين البسيبيسه دي عمرها ما شوفتها ولا اعرفها بتيتا

يا تبعتى لنا بقى حبه من عندك يا اما تقولي اعملوها من غير البسيبيسه دي ياعم

تسلم اديكى يا قمر لو جاتلي الشجاعه ووجربت هاقولك ان شاء الله
اموووووووووووووووح

نكهة مغربية يقول...

و الله دي حلوة أوي
وهي بنعملها خاصة في المناسبات و هي بتتقدم كده و هي خليط من الحلو و المالح
في المغرب بنموت عليها

جربي و الله دي تحفة و ممكن تعمليها من غير بسيبيسة
مش مشكلة و حطي بدلها عود قرفة

منوراني ديما و الله
موووووحححح

jouhayna يقول...

Je passe te souhaiter un bon lundi
http://petitcroissant.p.e.pic.centerblog.net/pvy1whca.gif

نكهة مغربية يقول...

merci bcp tourai
c'est très gentil de ta part
allah yhfdek oynjek

http://www.adt4w.com/vb/imgcache/3908.imgcache

jouhayna يقول...

salam ma chère merci pour le passage
je veux bien voire ce que tu m'a laisse mais j'arrive pas à ouvrir le lien
de toute façon merci infiniment de penser à moi
je te souhaite de passer une bonne journée
en attendant tes recettes enviables voila un gros bisous pour toi
http://www.google.com/images?q=tbn:-jMxsT10JZfSYM::magfo.m.a.pic.centerblog.net/po1evaaq.gif

شمس النهار يقول...

يانهار ابيض
كل دي سعرات حراريه

دي الشريحه الصغيره تيجي كام سعر كده

بس شكلها جامد وحلوه جدا

صحيح هي ميكس بين الحلو والحادق بس ليه لا نجرب

تسلم ايدك

نكهة مغربية يقول...

الله يسلمك يا شموستي أسفة على التأخير شفت تعليقك متأخر و الله دي روعة جربي و مش حتندمي
أما بالنسبة للسعرات الحرارية فبلاش تفكريني
هههههههههههه